LOGO
close

Brožúra Sprievodca očkovaním

Stiahnite si aktuálnu brožúru Sprievodca očkovaním




Stiahnite si aktuálnu brožúru Sprievodca očkovaním

Môže pes nadobudnúť besnotu pokiaľ bol zaočkovaný v septembri 2010?

Hana:

Môže pes nadobudnúť besnotu pokiaľ bol zaočkovaný v septembri 2010? Ak áno, aké sú prejavy? Bola som uhryznutá takýmto psom.

 

MUDr. Ingrid Urbančíková:

Štandardný postup po pohryzení akýmkoľvek psom (alebo všeobecne zvieraťom) spočíva vo vyšetrení psa u veterinára, presne v určených časových intervaloch. Veterinár zhodnotí očkovanie u psa, ako aj jeho zdravotný stav, na základe čoho vydá správu o vylúčení alebo potvrdení besnoty u zvieraťa. Toto potvrdenie slúži pre lekára- infektológa, ktorý na základe vylúčenia besnoty u zvieraťa nemusí očkovať pohryzenú osobu proti besnote. Pokiaľ sa jedná o neznámeho psa, kedy nevieme jeho očkovací status, ani nie je možné zabezpečiť vyšetrenie zvieraťa u veterinára, nariaďuje sa očkovanie pohryzenej osoby podľa presne stanovených odporúčaní. Je to z dôvodu, že besnota je závažné ochorenie, ktoré pokiaľ prepukne do rozvinutého štádia má vysoké percento smrtnosti a nie je známa žiadna kauzálna liečba. Prejavy ochorenia závisia od miesta a rozsahu pohryzenia, od toho závisí aj inkubačná lehota do vypuknutia príznakov. Klinický obraz môže prebiehať ako tichá alebo zúrivá forma. O prejavoch ochorenia sa určite dočítate na internete, popísanie priebehu ochorenia u zvierat, prípadne u ľudí presahuje rámec tejto internetovej stránky, určenej pre očkovanie. Vo Vašom prípade, pokiaľ je to známy pes, ktorý bol očkovaný, je málo pravdepodobné, že by mal besnotu. Štandardný postup pri pohryzení zvieraťom je však uvedený vyššie. Majiteľ psa je povinný dať vyšetriť psa na vlastné náklady a doručiť Vám potvrdenie od veterinára, očkovací preukaz psa jednoducho nestačí.

COVID-19

Máte otázky k aktuálne priebehajúcemu očkovaniu proti COVID-19? Odpovede na tie najčastejšie z nich sme pre vás spísali v tomto článku.

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

Poraďte sa o očkovaní s odborníkmi.

close

    Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

    Poraďte sa o očkovaní s odborníkmi.


    Odpoveď na vašu otázku vám zašleme e-mailom a zverejníme ju spolu s vaším krstným menom na webe.