LOGO
close

Brožúra Sprievodca očkovaním

Stiahnite si aktuálnu brožúru Sprievodca očkovaním




Stiahnite si aktuálnu brožúru Sprievodca očkovaním

O koľko sa dajú posúvať očkovania v prípade, keď syn reaguje na jedlo a zatiaľ sme nezistili príčinu?

Marcela:

Dobrý deň, môj 9-mesačný syn má od 6,5 mesiaca neidentifikovanú reakciu na akékoľvek jedlo mu podané. Odborníci zatiaľ nezistili, vzhľadom na vek, či ide o alergie, alebo intoleranciu, alebo o čo. Kožný test preukázal zvýšenú reakciu na bielok, avšak nie je preukázané, či by mohli jeho reakcie s tým súvisieť, pretože ani on, ani ja ako dojčiaca, vajcia nekonzumujeme. Syn má výsyp, svrbenie, ľahké ekzémové prejavy a pod. Podávam mu antihistaminiká. Cez to všetko ma prekvapila reakcia pediatra, že ďalšie očkovanie bude v roku. Je to bezpečné, ak nevieme, o čo ide? Mám pocit, že ani pediater, ani alergológ sa zatiaľ nestretli s tým, že bábätko reaguje na všetko jedlo. Zatiaľ sme išli podľa očkovacieho kalendára. O koľko sa dajú posunúť ďalšie očkovania? Aké vyšetrenia podstúpiť, aby sa zistilo, či ho očkovanie neohrozí a nezhorší situáciu? Ďakujem.

 

Prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc.:

Bolo by odo mňa dosť trúfalé, ak by som si dovolil “robiť diagnózu” len na základe Vášho popisu, keď ste už boli vyšetrení celým radom odborníkov. A vlastne sa na to ani nepýtate… Ale predsa: Potravinová alergia, tak ako všetky typy alergických reakcií, je v zásade prísne antigén-špecifická. Značí to, že pôvodca reakcií je jedna definovaná molekula. Samozrejme, antigén sa môže nachádzať v celom rade jedál – napríklad mliečna bielkovina, alebo majoránka. Treba si teda urobiť analýzu, z čoho sa dané jedlo skladá – napr. fašírka. Existujú aj tzv. skrížené alergické reakcie pri podobnosti antigénov. Tak sa pri alergii na bielkovinu kravského mlieka objavuje aj reakcia na kozie mlieko – sú si antigénne podobné. To, že je pozitívna, alebo negatívna kožná reakcia, ešte nepotvrdzuje na 100 % diagnózu – korelácia s alergiou je cca 65 %. No a to podstatné – ak človek / dieťa reaguje “alergicky” na celé spektrum potravín, najskôr ide o poruchu väzby a odbúravania histamínu. Táto látka sa nachádza v celom rade potravín a telo si normálne dokáže s ňou poradiť a rozložiť ju. Ak táto schopnosť viazne, máme pred sebou reakciu na zdanlivo ktorúkoľvek potravinu. Logicky pomáhajú antihistaminiká a je vhodné preštudovať si zoznam potravín s obsahom histamínu a zredukovať ich. Kedysi sme mali na to histaglobín…. No a na otázku – očkovanie nie je potrebné ani zredukovať, ani odkladať.

COVID-19

Máte otázky k aktuálne priebehajúcemu očkovaniu proti COVID-19? Odpovede na tie najčastejšie z nich sme pre vás spísali v tomto článku.

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

Poraďte sa o očkovaní s odborníkmi.

close

    Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

    Poraďte sa o očkovaní s odborníkmi.


    Odpoveď na vašu otázku vám zašleme e-mailom a zverejníme ju spolu s vaším krstným menom na webe.