LOGO
close

Brožúra Sprievodca očkovaním

Stiahnite si aktuálnu brožúru Sprievodca očkovaním




Stiahnite si aktuálnu brožúru Sprievodca očkovaním

Zuzana: 

Dobrý deň, prosím Vás, je v poriadku očkovať meningokoky, chripku, MMR (preočkovanie) a kiahne v rozmedzí 6 mesiacov? Nie je toho na dieťa naraz veľa?

MUDr. Pavol Šimurka, PhD.:

Uvedené očkovania sa v osobitných situáciách môžu realizovať aj naraz v jeden deň (urgentná kritická epidemiologická situácie, náhla zmena pobytu do rizikových oblastí v zahraničí a pod.). V minulosti sa na Slovensku očkovalo vakcinou proti tetanu, záškrtu a čiernemu kašľu, touto vakcínou boli očkovaní desiatky rokov aj všetci aktuálne dospelí (teda predpokladám, že aj Vy). Imunitná záťaž bola v jednom očkovaní násobne viac ako dnes pri všetkých očkovaniach aktuálnymi sofistikovane vyrobenými vakcínami dohromady. Očkovanie proti meningokokom a chrípke môžu byť v akomkoľvek časovom intervale k ostatným očkovaniam. Ak sa MMR a kiahne neočkujú v jeden deň, tak interval medzi týmito očkovaniami má byť jeden mesiac. Za 6 mesiacov nie je táto očkovacia “záťaž” veľa, napr. u rizikových detí takýto postup nebýva zriedkavý.

COVID-19

Máte otázky k aktuálne priebehajúcemu očkovaniu proti COVID-19? Odpovede na tie najčastejšie z nich sme pre vás spísali v tomto článku.

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

Poraďte sa o očkovaní s odborníkmi.

close

    Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

    Poraďte sa o očkovaní s odborníkmi.


    Odpoveď na vašu otázku vám zašleme e-mailom a zverejníme ju spolu s vaším krstným menom na webe.