LOGO
close

Brožúra Sprievodca očkovaním

Stiahnite si aktuálnu brožúru Sprievodca očkovaním




Stiahnite si aktuálnu brožúru Sprievodca očkovaním

Demeter:

Dcéra (5r, nar. 2018) prekonala kovid, mala cez 39 horúčky, zvracala, teplota pomaly ustupovala, trvalo to cca 3 dni. Po akom čase je vhodné očkovať MMR (ešte nie je preočkovaná z dôvodu častej chorobnosti). Po akej dobe od kovidu je možné očkovať záškrt, tetanus, …(preočkovanie má mať v 6. roku). Je možné tieto 2 očkovania vymeniť? Že by sme najskôr zaočkovali tetanus, … a až potom MMR? Príde mi, že momentálne je dôležitejšia tetanovka, keďže dieťa sa vie ľahko poraniť, ako MMR, ktoré mala očkované v 18 mesiacoch, takže predpokladám, že nejakú imunitu ešte má a momentálne sa nikam cestovať nechystáme. Ďakujem.

Doc. MUDr. Ingrid Urbančíková, Phd., MPH:

Pokračovanie očkovania po prekonaní akútneho ochorenia je odporúčané po uplynutí obdobia rekonvalescencie, ktoré je rôzne dlhé a závisí od typu ochorenia, ako aj klinického stavu dieťaťa. Pokiaľ pani doktorka posúdi, že dieťa je pri vyšetrení pred očkovaním bez známok akútneho ochorenia, tak je možné očkovanie. Podanie vakcíny proti DTaP+Polio nepredstavuje žiaden problém z medicínskeho hľadiska, pokiaľ má  dieťa dosiahnutý vek na očkovanie podľa nášho očkovacieho kalendára. Je aj celkom logické, že živú MMR vakcínu je vhodné podať v dlhšom časovom odstupe po prekonaní akútneho ochorenia, ako aj z epidemiologického dôvodu, že dieťa už prvú dávku vakcíny dostalo. Určite sa na postupe a poradí vakcín dohodnete s Vašou pani doktorkou.

 

 

COVID-19

Máte otázky k aktuálne priebehajúcemu očkovaniu proti COVID-19? Odpovede na tie najčastejšie z nich sme pre vás spísali v tomto článku.

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

Poraďte sa o očkovaní s odborníkmi.

close

    Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

    Poraďte sa o očkovaní s odborníkmi.


    Odpoveď na vašu otázku vám zašleme e-mailom a zverejníme ju spolu s vaším krstným menom na webe.