LOGO
close

Brožúra Sprievodca očkovaním

Stiahnite si aktuálnu brožúru Sprievodca očkovaním




Stiahnite si aktuálnu brožúru Sprievodca očkovaním

Prečo má povinné očkovanie zmysel? Porovnanie výskytu ochorení, proti ktorým sa u nás očkuje za január 2013

V ostatnom čase sa veľa diskutuje o tom, či má povinné očkovanie zmysel. Podľa niektorých vraj vakcíny nechránia a vidíme u nás ochorenia, ktoré by pri plnej zaočkovanosti populácie už nemali existovať. Bohužiaľ, ani jedno z týchto troch tvrdení nie je pravdivé:

  1. Očkovanie funguje a chráni – svedčí o tom dramatický pokles výskytu ochorení v priamej kauzálnej súvislosti so zavedením očkovania; napriek tomu, že antivakcinačné hnutia sa snažia presvedčiť o opaku, vo vedeckej obci panuje v tejto veci konsenzus – vakcíny fungujú a nie je to preto, že by všetkých zaplatili farmaceutické firmy, ale preto že to dokázalo nespočetné množstvo veľkých, nezávislých a dlhodobých epidemiologických štúdií;
  2. Preočkovanosť na Slovensku nie je stopercentná – ani napriek povinnému očkovaniu u nás nie je preočkovaná celá populácia: niektorí očkovaní byť nemôžu, iní nechcú a aj systém hlásenia má svoje muchy;
  3. Účinnosť vakcín nie je stopercentná – v tomto tvrdení majú kritici očkovania kus pravdy, pretože skutočne nič na tomto svete nie je stopercentné; účinnosť vakcín sa pohybuje medzi 97 – 99 %, čo je však stále veľmi dobrý výsledok; ak by som vedel, že ma pri prejdení cesty na 99 % nezrazí auto, nebudem sa báť stúpiť na prechod.

Prečo teda stále vidíme choroby, proti ktorým sa u nás očkuje?

Hovorme konkrétne: Pravidelne dostávam prehľad mesačnej epidemiologickej situácie na Slovensku, spracovávaný Epidemiologickým informačným systémom (EPIS). Už niekoľko rokov sú tieto dáta pomerne stereotypné. Na ukážku uvediem čísla o chorobách, proti ktorým sa u nás očkuje, z januára 2013:

Ochorenie Výskyt v januári 2013 Poznámka
Plošné (povinné) očkovanie Žltačka (hepatitída) typu B 9 ochorení (všetky u dospelých nad 20 rokov) Deti sa očkujú od r. 1998, tzn. celá populácia do veku 15 rokov je chránená. Skutočne – už dlhú dobu nebol ani jeden prípad hepatitídy typu B.
Čierny kašeľ (pertussis) 117 ochorení (do 15 rokov 4 prípady, od 15 do 25 rokov 35 prípadov, od 35 do 55 rokov 39 prípadov a nad 55 rokov 28 prípadov) Z nich bolo 27 neočkovaných, v 11 prípadoch sa očkovanie nedalo zistiť. Je jasné, že očkovanie dojčiat chráni malé deti, ale neskôr ochrana klesá a je potrebné preočkovanie dorastencov a dospelých. Choré deti pod 5 rokov neboli zrejme očkované.
Pneumokoková meningitída 2 neočkovaní dospelí
Pneumokoková otrava krvi (sepsa) 4 neočkovaní dospelí, 0 detí
Záškrt (diftéria) Už roky nulový výskyt
Detská obrna (polio) Už roky nulový výskyt
Ružienky (rubeola) Už roky nulový výskyt
Príušnice (mumps) Už roky nulový výskyt
Osýpky (morbilli) Už roky nulový výskyt
Odporúčané (nepovinné) očkovanie Ovčie kiahne (varicella) 2 181 ochorení Pre porovnanie, očkovanie proti ovčím kiahňam je u nás iba odporúčané (neočkuje sa povinne)
Chrípka 232 015 ochorení Ide o údaje za prvé 4 týždne roka 2013 (28 dní). Ak by každé ochorenie trvalo 5 dní, tak sme spolu „premaródili“ 3 178 rokov (metodika DALY). Počet ochorení vystúpil hneď v 5. týždni na epidemickú úroveň (108 116 ochorení). Očkovanie proti chrípke je dobrovoľné, odhadovaná preočkovanosť populácie je 4 – 5 %.

Zdroj: EPIS, február 2013

Ako vidno z tabuľky, rozdiel medzi výskytom ochorení, proti ktorým sa očkuje povinne a tými, ktorých prevencia sa iba odporúča („nepovinné“ očkovanie), je dramatický.

Ešte sa na chvíľu zastavme pri osýpkach. Je to ochorenie, ktoré u väčšiny ľudí nevyvoláva prílišné obavy. Aká je však situácia s osýpkami vo svete?

  • Osýpky každý rok zapríčinia úmrtie okolo 200 000 detí. Každú hodinu na ne zomrie 23 detí.
  • Komplikácie pri osýpkach sú v 10 % prípadov, tzn. 10 detí zo 100 chorých dostane zápal stredného ucha, alebo pľúc, alebo mozgu, úmrtnosť je 0,2 % (jedno dieťa z 500 chorých zomrie).
  • Osýpky sú v USA vďaka vysokej zaočkovanosti a povinnosti zaočkovať dieťa najneskôr pri vstupe do školy relatívne zriedkavé (222 prípadov v roku 2011). Podobná zaočkovanosť je v Austrálii (výskyt 89 prípadov) a v Kanade (Quebec – 742 prípadov).
  • V európskych krajinách, kde nie je očkovanie povinné, bol v roku 2012 nasledovný výskyt osýpok:
Krajina Výskyt (počet prípadov)
Ukrajina 11 734
Rumunsko 3 839
Francúzsko 1 568
Španielsko 1 391
Taliansko 1 367
Veľká Británia 1 270

Zdroj: www.about.com, www.cdc.gov

Na Slovensku už viac desiatok rokov je výskyt osýpok nulový.

Pritom sme obkolesení štátmi, kde je ich výskyt vysoký. Je to náhoda? Nie. Na elimináciu osýpok je potrebná kolektívna imunita so zaočkovanosťou nad 97 % detí. Nižšia zaočkovanosť umožní šírenie tejto vysoko infekčnej choroby medzi neočkovanými deťmi. V roku 2012 bolo v Európe zaznamenaných 21 169 prípadov osýpok (a dovolím si tvrdiť, že toto číslo je iba špička ľadovca) – na Slovensku ani jeden prípad. Vďaka povinnému očkovaniu.

Pozri aj:

COVID-19

Máte otázky k aktuálne priebehajúcemu očkovaniu proti COVID-19? Odpovede na tie najčastejšie z nich sme pre vás spísali v tomto článku.

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

Poraďte sa o očkovaní s odborníkmi.

close

    Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

    Poraďte sa o očkovaní s odborníkmi.


    Odpoveď na vašu otázku vám zašleme e-mailom a zverejníme ju spolu s vaším krstným menom na webe.